АНДРИЋГРАД: одржан округли сто „Образовање и истина о прошлости“

09.07.2017.

Пратећи програм Сајма књига у Андрићграду употпуњен је округлим столом „Образовање и истина о прошлости“ на којем су учествовали проф. др Зоран Аврамовић, проф. др Милош Ковић, доц. др Боривоје Милошевић и Желидраг Никчевић.

(Зоран Аврамовић) Фото: С. Гарић

На округлом столу било је речи о бројним неспоразумима и отвореним манипулацијама у тумачењу ближе и даље прошлости српског народа и њених интерпретација у јавности, о врло озбиљној проблематици наставе историје у Босни и Херцеговини и Србији, о крупним недоследностима и фалсификатима у уџбеницима, нарочито у погледу тумачења узрока грађанског рата у бившој Југославији.

(Oкругли сто „Образовање и истина о прошлости“) Фото: С. Гарић

Констатовано је да се српском народу са разних страна тенденциозно намеће искључива кривица за трагична збивања током распада бивше заједничке државе, при чему се кампања оптуживања протеже и на далеку прошлост, са очигледним циљем демонизације комплетне српске историје и српских националних циљева.

(Боривоје Милошевић) Фото: С. Гарић

Закључено је да се таквим тенденцијама треба супротставити истрајном борбом за научно поткрепљену истину, па је са скупа упућен апел институцијама које се финансирају средствима грађана, а баве се науком и културом, да се озбиљније посвете систематском раду на заштити српских националних интереса.

Желидраг Никчевић