АНДРИЋГРАД: Сајамска хроника 1. део

08.07.2017.

На овогодишњем Сајму књига у Андрићграду публици су се представиле издавачке куће из Републике Српске, Републике Србије и Црне Горе. Љубитељи писане речи, од најмлађих до најстаријих, обилазећи сајамске штандове могу да пронађу разноврсне наслове према своме читалачком укусу.

Издавачка кућа Ободско слово као најтраженије наслове на овогодишњем Сајму књига издвојила је Сто јада и Смрт је непровјерена гласина Емира Кустурице, док на штанду Октоиха највише пажње привлачи роман Семољ земља Мира Вуксановића, добитника НИН-ове награде. Партенон и Беген као књиге за које посетиоци сајма показују највеће интересовање истичу дела Владете Јеротића, а посебно издвајају Историју уметности и дечију Енциклопедију свезнање.

Издавачка кућа Лагуна као најпродаваније наслове издвојила је књиге домаћих аутора, пре свега класике попут Андрића и Црњанског, а одмах за њима и књиге савремених аутора. Након промоције трилогије Немањићи Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, која је одржана у склопу пратећег програма Сајма књига, на Лагунином штанду запажено је повећано интересовање за овај наслов. На штанду издавачке куће Вулкан највећа је потражња за дечијом литературом, а разноврсни наслови књига за децу привлаче пажњу и деце и родитеља. Као најтраженије књиге за одрасле издвојиле су се Умеће ратовања и Селимовићева Тврђава.

Издавач Miba books истиче да код публике влада највеће интересовање за дела из књижевности и историје, а издвајају дела Ива Андрића и Моме Капора, док страни посетиоци показују интересовање за преводе српских класика. Тражене су и књиге за тинејџере, као што су Три метра изнад неба и Криве су звезде. На штанду Малог принца може се наћи литература за све узрасте и све читалачке укусе: од белетристике, преко класика, до дечије литературе, из области књижевности, теологије, историје, митологије.

Српске књижевне задруге из Подгорице на овогодишњем Сајму књига издвоја следеће наслове: Писмо његовом величанству краљу Николи I од Тома П. Ораовца, Срби у мемоарима Хермана Најбахера и Пођи у шуму послије кише. Пажњу публике на овом штанду такође привлаче и књиге Ћирилични натписи Старе Херцеговине Горана Ж. Комара и Апотеоза српским гуслама Дејана Томића.

Графид се представио књигом Православни одговор и све тајне ђавољег успеха Александра Влашког, а на штанду Валере могу се пронаћи поклон-књиге различите тематике.