АНДРИЋГРАД: Сајамска хроника 2. део

10.07.2017.

На овогодишњем Сајму књига у Андрићграду публици су се представиле издавачке куће из Републике Српске, Републике Србије и Црне Горе. Љубитељи писане речи, од најмлађих до најстаријих, обилазећи сајамске штандове могу да пронађу разноврсне наслове према своме читалачком укусу.

Научни магазин IQ на овогодишњем Сајму књига у Андрићграду представља се са истоименим мултидисциплинарним часописом, основаним са циљем да афирмише младе домаће научне раднике који се баве аутентичном науком и да промовише и пружи подршку научно-истраживачким установама у Србији.

За љубитеље стрипова, издавачка кућа Darkwood припремила је широк дијапазон наслова за децу и одрасле, међу којима су се издвојили Naruto и Корто Малтезе.Издавачка кућа Book издвојила је као најтраженије књиге едицију романа домаћих и страних аутора у џепном издању, а посетиоци показују интересовање и за енглеске и немачке речнике. На штанду Књижаре „Или-или“ највише пажње посетилаца привлачи дечија литература.

Када је реч о издањима Андрићевог института највише интересовања публика показује за часопис „Историјске свеске“. Такође, тражи се књига Сећања ћелијаша, која је први пут промовисана на прошлогодишњем сајму, Српска православна црква и свештенство у Босни и Херцеговини у Првом свјетском рату и Sidi Abdallah: Ратни дневник Миодрага В. Петровића.

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ је осим на штанду, своју издавачку делатност представила током промоције која је одржана у склопу пратећег програма. На штанду Српске православне цркве налазе се богослужбене књиге, а најтраженија су дела патријарха Павла.

Посетиоци се на штанду Београдског сајма могу информисати о историјату Београдског сајма и раду манифестације Београдског сајма књига, која има традицију дугу преко 60 година.

Нова књига издваја као најтраженије наслове дела Ива Андрића, страну и домаћу белетристику и популарну психологију. Књига На Дрини ћуприја у преводу на енглески најзапаженија је на штанду Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево. Код овог издавача такође су тражене књиге за децу, бојанке и енциклопедије.

Гордана Недељков, Горица Ћећез