АНДРИЋГРАД: Сајамска хроника 3. део

11.07.2017.

На овогодишњем Сајму књига у Андрићграду публици су се представиле издавачке куће из Републике Српске, Републике Србије и Црне Горе. Љубитељи писане речи, од најмлађих до најстаријих, обилазећи сајамске штандове могу да пронађу разноврсне наслове према своме читалачком укусу.

На штанду издавачке куће Catena mundi нарочиту пажњу изазива трећи том енциклопедије „Catena mundi“, који је представљен сајамској публици на промоцији у склопу пратећег програма. Публици је такође интересантна књига „Дух самопорицања“ Мила Ломпара.

Поједини издавачи своју издавачку делатност базирали су на издавању литературе из одређених стручних области. Тако се на штанду Архива Србије могу наћи дела интересантна за истраживаче из области историјских наука, углавном насталих на основу архивских докумената, док штанд Албатрос плуса обилује литературом погодном за проучавање оријенталних култура. Проучаваоци научних дисциплина какве су физика, математика, електротехника и машинство, стручну литературу могу да пронађу на штанду Академске мисли. Штанд Филмског центра Србије најчешће посећују студенти драмских уметности, а једна од књига за коју се најчешће распитују је „Црни талас“ Богдана Тирнанића.

Током пратећег програма Сајма књига одржано је представљање издавачке куће Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ и њеног часописа Нова Зора који се, поред других издања, налази на штанду.

Штандови Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске и Библиотеке Матице Српске изложбеног су карактера, претежно са стручном литературом из области библиотекарства, историје, српског језика. Књиге историјске тематике, као што је „Црна рука“ Васе Казимировића, могу се пронаћи и на штанду Прометеја.

На штанду издавачке куће Штампар Макарије највећа је потражња за делима домаћих аутора, попут Меше Селимовића, Матије Бећковића и Јована Дучића.