ИП АЛБАТРОС ПЛУС Д.О.О.

ИП АЛБАТРОС ПЛУС Д.О.О.

Иако је формално основано 1. децембра 2008. године, издавачко предузеће „Албатрос плус“ у суштинском смислу није нова појава у српском издаваштву. Њега је основао Јагош Ђуретић, вишедеценијски директор издавачког предузећа „Филип Вишњић“, и аутор четири запажене књиге из политичке теорије, заједно са својим дугогодишњим сарадницима и уредницима у „Филипу Вишњићу“, професором Светозаром Стојановићем, Слободаном Дивјаком и Јовом Цвјетковићем.
Налазећи се на челу издавачке куће „Филип Вишњић“, Јагош Ђуретић је стекао реноме једног од најбољих српских издавача. Добитник је многих јавних признања и награда, а његова издавачка кућа је у више наврата била проглашавана за издавача године у Србији. „Албатрос плус“ је, у ствари, у правом смислу те речи легални настављач целокупног издавачког наслеђа „Филипа Вишњића“ оствареног до настанка новог предузећа.

Поред изузетно добро афирмисаних књижевних едиција „Албатрос“ (која је иначе најтрофејнија едиција у српском издаваштву у последње две деценије) и „Талас“, то предузеће је било нарочито препознатљиво по низу филозофских, правних, политичких, социолошких и публицистичких едиција. Међу њима се по свом угледу издвајају „Либертас“, „Еуномија“, „Фронезис“, „Европа“, „Хронограм“, „Историје држава и народа“. У тим едицијама појавила су се по први пут на српском језику многа светски позната, класична и савремена имена из области социјалне мисли. Иако је неправедно издвајати само нека, ипак примера ради наводимо следећа имена: Монтескије, Жан Жак Русо, Сен Жист, Џон Милтон, Пико Дела Мирандола, Џон Стјуарт Мил, Томас Пејн, Херман Брох, Макс Вебер, Карл Шмит, Франц Нојман, Урлих Бек, Хаген Шулце, Исаија Берлин, Хана Арент, Ален Бадју, Марсел Гоше, Норберто Бобио, Клаус Офе, и многи други.

Као што рекосмо, суоснивачи издавачке куће „Албатрос плус“, поред Јагоша Ђуретића, јесу проф. Светозар Стојановић, Слободан Дивјак и Јово Цвјетковић. Светозар Стојановић је био један од најугледнијих српских интелектуалаца чији стваралачки опус, по своме значају, превазилази границе наше земље. Његова филозофска и друга дела преведена су на 14 страних језика. Предавао је у својству „distinguished
visiting professor“ на многим страним универзитетима, између осталих и на америчким, британским, немачким, аустријским… Био је председник Центра за националну стратегију у Београду. Слободан Дивјак је један од водећих српских филозофа и преводилаца. До сада је објавио шест запажених књига из социјалне и политичке филозофије и превео 30 дела са енглеског и немачког језика. Био је дугогодишњи главни и одговорни уредник Трећег програма Радио Београда и истоименог часописа. Већ неколико година је генерални директор Радио Београда, као и „Међународне филозофске школе Felix Romuliana“ са седиштем у Зајечару. Јово Цвјетковић је такође истакнути српски интелектуалац и публициста.

Устаничка 25/2, 11050 Београд, Република Србија

tel. 00 381 11 2419 385
fax. 00 381 11 2418 910

albatrosplus@sbb.rs