Промоција стваралаштва великог руског писца Јурија Пољакова

04.07.2018.

У оквиру Сајма књига у Андрићграду, синоћ је у Андрићевом институту гостовао један од најбољих и најпопуларнијих савремених руских писаца и члан Савета за културу Руске Федерације, Јуриј Михајлович Пољаков.

О његовом богатом стваралаштву говорили су књижевници Желидраг Никчевић и Милан Ружић, као и Радмила Мечанин, преводилац, чијом су заслугом дела Јурија Пољакова доступна читаоцима и на српском језику.

Истичући да су романи, приче и драме Јурија Пољакова већ четврт века у центру пажње руске јавности, са милионским тиражима, Никчевић је нагласио да је неоспорна приповедачка магија овог аутора на трагу бриљантне руске традиције, Гогоља, Салтикова-Шчедрина и Буњина. Његов стил сједињава јарку сликовитост, парадоксалну афористичност и непоновљиву иронију.

Говорећи о најчувенијем роману Јурија Пољакова, „Јаре у млеку“, Милан Ружић је приметио да овај аутор апсурде московског књижевног живота радикализује до крајњих граница, као и то да истанчаним смислом за хумор и беспоштедном иронијом Пољаков сопствени поглед на свет мајсторски измешта из сфере надреалног у реално.

Захваљујући на позиву да буде гост Сајма књига у Андрићграду, Јуриј Пољаков је посебно нагласио да је Иво Андрић њему веома близак и у књижевном и у духовном смислу, још од студентских дана.

„Као један од великана светске књижевности, Андрић је својим делом уверљиво показао да се до истински значајне књижевности не стиже никаквим космополитским пречицама и имитацијом страних узора. Писац је дужан да говори истину о ономе што најбоље познаје и што се заиста тиче његових читалаца, колико год та истина понекад била болна и трауматична“, истакао је Пољаков. „Много више од техничких и стилских експеримената писца треба да интересује судбина народне заједнице, њени свакодневни проблеми, радости и жалости, јер ће наше књиге само тако бити занимљиве и прихваћене од читалаца.“

Јуриј Пољаков је посебно истакао да је његов омиљени аутор Бранислав Нушић, чији комедиографски дар сматра циљем који би ваљало достићи.

Сама промоција завршена је огромном захвалношћу Јурија Пољакова нашем прослављеном режисеру Емиру Кустурици који га је позвао на сајам књига и који је, поред фантастичних филмова, створио и заиста инспиративне градове Мећавник и Андрићград.