Свечано затворен Први сајам књига у Андрићграду

10.07.2016.

Први сајам књига у Андрићграду, заједнички пројекат Републике Српске и Републике Србије, данас је свечано затворен. На церемонији затварања додељене су награде учесницима Сајма.

Жири у саставу Ранко Павловић, књижевник, Ранко Рисојевић, књижевник и проф. др Миле Бјелајац, донео је једногласну одлуку да се Специјално признање додели Филмском центру Србије из Београда. „Овај издавач, специјализован за издања која из разних углова афирмишу и популаришу филмску уметност, у последње време објавио је неколико изузетно вредних књига које на стручан и документаран, али и популаран начин, занимљив и читаоцу који се не бави филмском уметношћу другачије него само као гледалац, презентује битне елементе филмске уметности,“ нагласио је председник жирија, Ранко Павловић.

Награду за Издавачки подухват године равноправно су добила два издавача: Завод за уџбенике из Београда, за едицију „Сабрана дела Бранка Ћопића“ и Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Република Српска, за едицију „Златна сова“.

Образлажући одлуку жирија да се награда додели Заводу за уџбенике Београд, Павловић је рекао: „Уз стогодишњицу рођења најпопуларнијег, најчитанијег и најпревођенијег српског писца, чија су издања у многим земљама имала баснословне тираже, а кога смо помало, сасвим неоправдано, почели запостављати, захваљујући овом издавачу добили смо ново издање његових изабраних дела, ишчитана и вреднована на сасвим нов начин, по чему ценимо да ће представљати неку врсту посластице за читалачку публику и својеврстан изазов онима који настављају да се баве изучавањем његовог разноврсног и богатог књижевног опуса“.

Говорећи о Заводу за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево, Павловић је истакао да уз своју редовну делатност, овај издавач већ годинама посебну пажњу посвећује белетристици и да је нарочит искорак начињен објављивањем конкурса за роман за награду „Златна сова“. На конкурс је за четири године стигло неколико стотина рукописа са свих српских простора, рачунајући ту и ауторе који пишу на српском језику, а живе на више континената. Три окончана конкурса дала су српској књижевности десетине вредних савремених романа.

У име жирија, Андрићграда као организатора Сајма, Андрићевог института и Београдског сајма као суорганизатора, Ранко Павловић је честитао награђенима, захвалио се свим излагачима и пожелео да Сајам књига и даље “окњижује“ Андрићград, јер је књига у Андрићграду исто што и Андрић у књизи и једно без другог су непотпуни.